ΜΜΕ
06.09.2018 - Ανδριοσόπουλος: Η Θεσσαλονίκη σταυροδρόμι ανάπτυξης για την ενέργεια

6 Σεπτέμβριος 2018
insider.gr
Ανδριοσόπουλος: Η Θεσσαλονίκη σταυροδρόμι ανάπτυξης για την ενέργεια - Κεντρική Εικόνα/Video

Για άλλη μία χρονιά τα φώτα της διεθνούς επιχειρηματικής σκηνής στρέφονται στη Θεσσαλονίκη «φωτίζοντας» τα πιο «δυνατά σημεία» της ελληνικής οικονομίας λίγες ημέρες μετά την επίσημη έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης. Η ενέργεια βρίσκεται αδιαμφισβήτητα στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος και η Ελλάδα λόγω της θέσης της στη γεωπολιτική σκακιέρα έχει το δικό της ειδικό βάρος για την ενεργειακή ασφάλεια και την ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης. Αυτά υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο Δρ. Κώστας Ανδριοσόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Δεξαμενής Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία και διευθυντής στο Ερευνητικό Κέντρο Ενεργειακής Διοίκησης στο ESCP Europe Business School του Λονδίνου μιλώντας στο insider.gr για το «Southeast Europe Energy Forum», το οποίο συνδιοργανώνεται από την ΗΑΕΕ και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο την Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, μία μέρα πριν από την επίσημη έναρξη της 83ης ΔΕΘ.

Κύριε Ανδριοσόπουλε, οι ΗΠΑ είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ και η Θεσσαλονίκη αποτελεί «επενδυτικό» πέρασμα για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Ποιό είναι το στίγμα του συγκεκριμένου φόρουμ;

Το Southeast Europe Energy Forum αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η Ελλάδα λόγω της θέσης της στη γεωπολιτική σκακιέρα, τις στρατηγικές όπως αυτές θα διαμορφωθούν μέσω των περιφερειακών συνεργασιών για την ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται από την ανάπτυξη νέων και παλαιότερων project σε όλη τη χώρα όπως είναι ο αγωγός TAP, o τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη κλπ.

Η πρωτοβουλία θα συνεχίσει ένα έργο που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια η ΗΑΕΕ και θα διευρύνει τις γέφυρες συνεργασίας μεταξύ εκπροσώπων της ενεργειακής βιομηχανίας, παραγόντων της αγοράς, φορέων, ακαδημαϊκών και εθνικών κυβερνήσεων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι θα είναι όλοι εκεί: εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης, των ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων, των φορέων αλλά και μέλη κυβερνήσεων από βαλκανικές χώρες και φυσικά εκπρόσωποι και μέλη της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Αυτή τη στιγμή ο μετασχηματισμός της αγοράς ενέργειας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο στάδιο. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και με άλλους τομείς, οι οποίοι λαμβάνουν νέα ώθηση όπως είναι για παράδειγμα η έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Να αναμένουμε κάποιες ανακοινώσεις από την πλευρά των ομιλητών;

Στο φόρουμ θα συμμετάσχει ένα διεθνές κοινό. Η θεματολογία έχει διεθνές ενδιαφέρον αλλά στο επίκεντρο βρίσκεται η Ελλάδα. Θα έλεγα ότι και στον κλάδο της ενέργειας ακολουθείται η αρχή «think global, act local». Ο κλάδος της ενέργειας όμως δεν αποτελεί «γήπεδο» στο οποίο μπορεί να παίξει μόνο ένας παίχτης ούτε αφήνει το προνόμιο διαμόρφωσης της αναπτυξιακής στρατηγικής σε μία μόνο χώρα ή σε κάποιους μόνο διεθνείς ομίλους.

Υπάρχει ανάγκη για περιφερειακές συνεργασίες σε όλους τους τομείς, στις ΑΠΕ, τους υδρογονάνθρακες, το φυσικό αέριο, τα έξυπνα δίκτυα, τις υποδομές και τις νέες επενδύσεις. Αυτές τις περιφερειακές συνεργασίες θα ενδυναμώσει και θα ενθαρρύνει το Southeast Europe Energy Forum.