ΜΜΕ
06.09.2018 - Από ΔΕΘ, φέτος γίνεται ΔΕΕΘ (Διεθνής Ενεργειακή Έκθεση Θεσσαλονίκης) - Οι ηχηρές παρουσίες, τα deals και τα μηνύματα

6 Σεπτέμβριος 2018
Χρήστος Στεφάνου (energypress.gr)

Εκτιμάται βάσιμα ότι ένας από τους λόγους που φέτος οι ΗΠΑ είναι τιμώμενη χώρα της διεθνούς έκθεσης Θεσσαλονίκης, είναι οι εξελίξεις στα ενεργειακά. Η εκτίμηση ενισχύεται και από το γεγονός ότι η αμερικανική θεσμική αντιπροσωπεία που θα δώσει το παρών στη Θεσσαλονίκη έχει υψηλόβαθμη εκπροσώπηση στα ενεργειακά. Συγκεκριμένα από αμερικανικής πλευράς στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν ο υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Mark W. Menezes, ο Αμερικανός πρέσβης Geoffrey Pyatt, o αντιπρόεδρος της ExxonMobil, Τρίσταν Άσπρεϊ ,ο αναπληρωτής Διευθυντής της Climate & Advanced Energy (Atlantic Council), David Livingston και η αναπληρώτρια Διευθύντρια στο Global Energy Center (Atlantic Council), Ellen Scholl.

Εκτός όμως από τους αμερικανούς, στη ΔΕΘ και τις εκδηλώσεις της θα παραστούν επίσης και 3 υπουργοί ενέργειας από χώρες της περιοχής: ο υπουργός Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ, Yuval Steinitz, η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Temenuzhka Petkova, και ο υπουργός Μεταλλείων και Ενέργειας της Δημοκρατίας της Σερβίας, Aleksandar Antic

Η παρουσία τόσων υψηλών προσκεκλημένων καλλιεργεί βάσιμες προσδοκίες ότι θα υπάρξουν εξελίξεις στο μέτωπο των ενεργειακών και ειδικότερα σε σχέση με τα δύο κεντρικά project ενεργειακού ενδιαφέροντος στη Β. Ελλάδα, δηλαδή το FSRU της Αλεξανδρούπολης και τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB.

Όπως έγραψε χθες το energypress βρίσκονται σε εξέλιξη ζυμώσεις για την είσοδο με ποσοστό 20% στο μετοχικό σχήμα του FSRU της Αλεξανδρούπολης ενός ακόμη επενδυτή, πέραν της ΔΕΠΑ, και της βουλγαρικής ΒΕΗ, με τις πληροφορίες να μιλούν για την αμερικανική Cheniere. Σημειώνεται πάντως ότι  και στο παρελθόν είχε ακουστεί η Cheniere ως υποψήφια για το έργο χωρίς ωστόσο να προχωρήσουν οι σχετικές συζητήσεις σε οριστική συμφωνία. 

Εκτός όμως από τις διεθνείς παρουσίες στη Θεσσαλονίκη θα δώσει το παρών, όλη η εγχώρια ενεργειακή αγορά, με αιχμή του δόρατος τις κρατικές εταιρείες (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ) τον υπό μεταβίβαση ΔΕΣΦΑ, αλλά και τους άλλους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους όπως τα ΕΛΠΕ, τις ιδιωτικές εταιρείες προμήθειας ρεύματος και φυσικού αερίου καθώς και την ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. 

Επίσης να επισημανθεί ότι την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί συνέδριο South East Europe Energy Forum που διοργανώνεται από το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο και τη  ΗΑΕΕ με σημαντικές διεθνείς παρουσίες, το Σάββατο θα γίνει η ενεργειακή ημερίδα του ΥΠΕΝ, ενώ θα γίνουν και τα εγκαίνια του περιπτέρου της εταιρείας Ζενίθ, ενώ όλη την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν εκδηλώσεις  της ΡΑΕ (ηλεκτρισμός, ΑΠΕ, νησιά, φυσικό αέριο, μαθητική εκδήλωση).