ΜΜΕ
25.03.2019 - Σε ελεγκτικό κλοιό 77.911 Έλληνες με ακίνητα στο εξωτερικό - Τι θα ελέγξει η εφορία

25 Μάρτιος 2019
Σε ελεγκτικό κλοιό 77.911 Έλληνες με ακίνητα στο εξωτερικό - Τι θα ελέγξει η εφορία

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Στους 77.911 ανέρχονται οι Έλληνες φορολογούμενοι που  διαθέτουν ακίνητη περιουσία στο εξωτερικό σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό στο ευρύ κοινό το ύψος της ακίνητης περιουσίας αλλά και ο αριθμός των ακινήτων που διαθέτουν.

Τα στοιχεία αυτά δεν παρουσιάζονται αναλυτικά στα στατιστικά που παρουσιάζει η φορολογική διοίκηση ωστόσο βρίσκονται στα γραφεία των ελεγκτών καθώς υπολογίζεται να ελεγχθεί φέτος το 3-5% των φορολογούμενων με ακίνητα στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα υπολογίζεται να ελεγχθούν περίπου 3.000 ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία στο εξωτερικό.

Ήδη, όπως αναφέρει στο Liberal παράγοντας της φορολογικής διοίκησης οι ελεγκτικές αρχές έχουν τα στοιχεία στοιχεία Ελλήνων με καταθέσεις στο εξωτερικό, μερίσματα, μετοχές και ακίνητη περιουσία των τελευταίων δύο ετών, στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών.

Τα στοιχεία αυτά επεξεργάζονται οι ελεγκτές της φορολογικής διοίκησης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν δηλωθεί τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στο εξωτερικό, είτε πρόκειται για ακίνητα είτε για λογαριασμούς. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ταυτοποίησης των στοιχείων. Συγκεκριμένα, το πρώτο βήμα του ελέγχου προβλέπει την ταυτοποίηση των φορολογουμένων καθώς σε αρκετές περιπτώσεις η ΑΑΔΕ λαμβάνει μόνο όνομα, επίθετο και πατρώνυμο από τις ξένες αρχές.

Πλέον, η ΑΑΔΕ βρίσκεται στο δεύτερο μέρος, αυτό του ελέγχου που αφορά τα εισοδήματα. Εάν, δηλαδή, τα χρήματα που είναι κατατεθειμένα σε λογαριασμούς της αλλοδαπής και τα ακίνητα που διαθέτουν έχουν δηλωθεί στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση εάν έχουν φορολογηθεί στη χώρα μας. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά το τέλος του πρώτου εξαμήνου οπότε και αναμένονται οι πρώτες ανακοινώσεις στην περίπτωση που διαπιστωθεί φοροδιαφυγή.

1. Στην περίπτωση που πρόκειται για χρηματικά ποσά που δεν έχουν δηλωθεί στις φορολογικές αρχές και τα οποία έφυγαν από την Ελλάδα με προορισμό κάποια χώρα του εξωτερικού, ο έλεγχος θα φθάσει στα τελευταία πέντε έτη, καθώς το Δημόσιο δεν έχει δικαίωμα να διενεργήσει έλεγχο πέραν των πέντε ετών.

2. Στην περίπτωση που πρόκειται για χρηματικά ποσά που δεν έχουν δηλωθεί στην Ελλάδα και εμφανίζονται σε λογαριασμούς στο εξωτερικό χωρίς μάλιστα να έχουν περάσει από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ή γενικότερα χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, ο έλεγχος είναι αναμφισβήτητος και δεν περιορίζεται μόνο στα πέντε χρόνια αλλά στα δέκα. Συγκεκριμένα, ο έλεγχος επεκτείνεται μέχρι και το 2007, περίοδο που παρά πολλοί διέθεταν και έβγαζαν στο εξωτερικό με διάφορους τρόπους μεγάλα χρηματικά ποσά.

Σημειώνεται ότι ο έλεγχος των στοιχείων που απεστάλησαν από τις συνεργαζόμενες χώρες μπορεί πλέον να γίνει μαζικά, δεδομένου ότι η ΑΑΔΕ έχει και τα πρόσφατα τραπεζικά δεδομένα των ετών 2015-2018. Με τη διάταξη που κατατέθηκε το προηγούμενο διάστημα στη Βουλή και η οποία ορίζει τη μαζική αποστολή αιτημάτων προς τις τράπεζες για την άντληση στοιχείων που σχετίζονται με τους τραπεζικούς λογαριασμού των φορολογούμενων, οι ελεγκτές δεν χρειάζεται να περιμένουν πότε θα τους κοινοποιηθούν τα στοιχεία.

Και αυτό, καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων λαμβάνει, με τρόπο μαζικό και αυτοματοποιημένο, στοιχεία και πληροφορίες που αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς, λογαριασμούς πληρωμών, επενδυτικών προϊόντων και δανειακές συμβάσεις ελεγχόμενων από την ΑΑΔΕ φυσικών ή νομικών προσώπων και οντοτήτων, από τα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα.