ΜΜΕ
30.01.2019 - Ο Τσίπρας είπε στον Μακρόν ότι οι διαφωνούντες Ελληνες με τις Πρέσπες ήταν «μη σκεπτόμενοι»

30 Ιανουάριος 2019

 

Αντιδράσεις προκαλούν τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός στους ξένους ηγέτες στη Σύνοδο του Νότου στη Λευκωσία. Για «φραστική αστοχία» μίλησαν ακόμη και από την «Αυγή»

Protagon Team 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019, 08:12 -

Στην πρώτη του συνάντηση με ξένους ηγέτες μετά την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να επιδοθεί σε μια αποδόμηση όχι μόνο των συλλαλητηρίων αλλά και όσων διαφωνούσαν με τη συμφωνία –στους οποίους ως γνωστόν συγκαταλέγονται πανεπιστημιακοί, διανοούμενοι, καλλιτέχνες.

Το ραντεβού του κ. Τσίπρα με τους ξένους έγινε στη Λευκωσία, στον νέο σταθμό της περίφημης Συνόδου του Νότου.

Κατ’ αρχάς ο Πρωθυπουργός φρόντισε να αποκαλέσει «ακροδεξιούς λαϊκιστές» όσους κατέβηκαν στις διαδηλώσεις κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, όπως έδειξε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΑΝΤ1. Παράλληλα δε, υπέρ της συμφωνίας κατά τον κ. Τσίπρα ήταν «η πλειονότητα των ανθρώπων που μπορούν να σκεφτούν και να ασκούν κριτική με το μυαλό τους».

Αυτές οι εκφράσεις του κ. Τσίπρα προκάλεσαν ακόμα και την αντίδραση της «Αυγής». Ο Δημήτρης Στούμπος, διευθύνων σύμβουλος της «Αυγής», σχολίασε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης ότι επρόκειτο περί «φραστικής αστοχίας» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα σε πηγαδάκι με τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Μαλτέζο Τζότζεφ Μούσκατ και τον Κύπριο Νίκο Αναστασιάδη, στο περιθώριο της 5ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «ήταν δύσκολα».

«Υπήρξαν διαδηλώσεις ακροδεξιών λαϊκιστών κατά της συμφωνίας… Στις τελευταίες διαδηλώσεις ήταν περίπου 70.000. Όχι 17.000, 70.000. Δεν ήταν τόσο μεγάλες» υποστήριξε.

Ερωτηθείς από τον πρόεδρο της Γαλλίας αν η πλειονότητα της ελληνικής κοινής γνώμης τάσσεται υπέρ της συμφωνίας ο πρωθυπουργός απάντησε: «ναι, νομίζω… «η πλειονότητα των ανθρώπων που μπορούν να σκεφτούν και να ασκούν κριτική με το μυαλό τους».

Ορατό πάντως είναι το ενδεχόμενο μιας νέας συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο κάποιου διεθνούς φόρουμ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, πιθανός λόγος της συνάντησης είναι να διευκρινίσει ο κ. Τσίπρας πως οι γείτονες οφείλουν να χρησιμοποιούν τη συνταγματική τους ονομασία. Σημαντική επιτυχία της Ευρώπης χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της Συνόδου των Χωρών του Νότου. Πηγή: Protagon.gr