ΜΜΕ
5.10.2018 - "Απαραίτητο το ρωσικό φυσικό αέριο"... απαντούν οι ισχυροί παίκτες της ενεργειακής σκακιέρας στις κυρώσεις Τραμπ

5 Οκτώβριος 2018
Μιχάλης Μαστοράκης (energypress.gr)

Η παγκόσμια ενεργειακή αγορά χρειάζεται το ρωσικό φυσικό αέριο, ήταν το μήνυμα που έστειλαν στον Τραμπ οι ισχυροί ιθύνοντες του ενεργειακού κόσμου από την Μόσχα την Τετάρτη, στα πλαίσια του διεθνούς ενεργειακού φόρουμ, Russian Energy Week.

Ένα σαφές μήνυμα που παραλήπτη είχε τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τα σχέδια του για επιβολή κυρώσεων στον τομέα φυσικού αερίου της Ρωσίας, ως το “επόμενο επεισόδιο” μετά τις κυρώσεις σε βάρος του Nord Stream 2.

Σύμφωνα με το Reuters, η αμερικανική θέση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Κρεμλίνο και από επιχειρηματικές ομάδες στη Γερμανία, ενώ μόλις προχθές, Τετάρτη, οι πρωταγωνιστές της παγκόσμιας ενεργειακής σκακιέρας προσχώρησαν στο ίδιο στρατόπεδο, δείχνοντας την δυσαρέσκεια τους από τις εν λόγω αμερικανικές κυρώσεις. Ειδικότερα, δήλωσαν ότι το ρωσικό φυσικό αέριο είναι συστατικό μέρος του παγκόσμιου ενεργειακού μίγματος και ότι το LNG των ΗΠΑ ως εναλλακτική, το οποίο η Ουάσιγκτον χαρακτηρίζει ως βιώσιμη εναλλακτική λύση, είναι εξαιρετικά ακριβό.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Ben van Beurden, είπε ότι αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην επιβολή κυρώσεων σε έργα εξαγωγών, η εταιρεία του δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να συμμορφωθεί. Όμως, ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι “ Είναι ξεκάθαρο ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί περισσότερες εισαγωγές καθώς η εγχώρια παραγωγή είναι σε κάμψη και επομένως χρειαζόμαστε μια ποικιλία πηγών στο εφοδιασμό μας”. Κατά την ομιλία του στο forum, επεσήμανε πως η Ρωσία ήταν και είναι ένας πολύ αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου για πολλές δεκαετίες, ενώ την ίδια στιγμή το κόστος του ρωσικού αερίου, το καθιστά πιθανόν μία από τις πιο ανταγωνιστικές λύσεις εφοδιασμού.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του Patrick Pouyanne, διευθύνοντος συμβούλου του γαλλικού κολοσσού Total, ο οποίος με την σειρά του, επεσήμανε πως το LNG που παράγεται στην μονάδα Yamal της Ρωσίας παραμένει εξαιρετικά ανταγωνιστικό, ενώ ακόμη περισσότερο ανταγωνιστικά έργα αναμένονται στο άμεσο μέλλον. “Νομίζω ότι είναι μόνο η αρχή μιας ιστορίας καθώς αυτή (η περιοχή Yamal) θα εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες επαρχίες για το φυσικό αέριο, παγκοσμίως”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Total.

Τέλος, αντίστοιχη εκτίμηση ασπάζεται ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Khalid al-Falih, ο οποίος είπε ότι είναι απαραίτητο το φυσικό αέριο για την ισορροπία του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος.

“Υπάρχουν τεράστια αποθέματα, εξαιρετικές συνθήκες και οι δυνάμεις της αγοράς εδώ στη Ρωσία είναι προσανατολισμένες σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, επιτρέποντας έτσι την εισροή των φθηνότερων πόρων στην αγορά”, δήλωσε ο Σαουδάραβας αξιωματούχος.