ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΣΧΟΛΙΑ
Εντείνεται η μάχη για τη διάσωση του πλανήτη

18 Δεκέμβριος 2018

Ως γνωστόν, ωστόσο, επειδή το σημερινό παγκόσμιο οικονομικό σύστημα στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στους υδρογονάνθρακες, οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες και οι κυβερνήσεις που επηρεάζονται από αυτές, συνεχίζουν να αντιδρούν στη μείωση των υδρογονανθράκων για να επιβιώσουν. Η απαγκίστρωση από το κάρβουνο, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αποτελεί μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση διότι θα προκαλέσει τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές ανατροπές.

Ο φόβος των ανατροπών αυτών λοιπών οδήγησε τη βιομηχανία των υδρογονανθράκων να αντιγράψει τις γκρίζες και στην πλειοψηφία τους επιλήψιμες μεθόδους πολιτικού λόμπι , παραπληροφόρησης, προπαγάνδας, εξαγοράς επιστημόνων και διαμορφωτών κοινής  γνώμης, που χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες καπνού, αλκοόλ, τυχερών παιχνιδιών  και άλλων βλαβερών για τον άνθρωπο προϊόντων. Οι μεγάλες εταιρείες δημιουργούν και χρηματοδοτούν  "πρόθυμους" επιστήμονες, δεξαμενές σκέψης, οργανώσεις κάθε είδους, πανεπιστήμια, την εκκλησία, τα ΜΜΕ κλπ. προκειμένου να δημιουργήσουν αμφιβολία στη διεθνή κοινή γνώμη σχετικά με τις επιστημονικές διαπιστώσεις για την καταστροφή του πλανήτη από τη μόλυνση της ατμόσφαιρας. 

Όταν το 2004 δημοσιεύτηκε η τετραετής έρευνα 300 περίπου σοβαρών επιστημόνων για τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην Αρκτική και για το ραγδαίο λιώσιμο των πάγων, ακόμη και η πρωτοπόρος σε  θέματα προστασίας του περιβάλλοντος βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν "συμβιβάστηκε" και βγήκε με τίτλο "Οι ισχυρισμοί  για αλλαγή του κλίματος είναι άκυροι". Η εφημερίδα δικαιολογήθηκε ότι χρησιμοποίησε στοιχεία μελέτης  που είχε πρόσφατα δημοσιεύσει η βρετανική δεξαμενή σκέψης "Δίκτυο Διεθνούς Πολιτικής",  χωρίς όμως να αποκαλύψει στο αναγνωστικό της  κοινό ότι η οργάνωση αυτή χρηματοδοτείται από την Εxxon με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια το χρόνο, προκειμένου να δημιουργήσει αμφιβολίες σε ότι αφορά την αντικειμενικότητα των επιστημονικών ερευνών.

Αντιδρώντας  στο ζοφερό αυτό κλίμα, το 2006 η κορυφαία βρετανική παραδοσιακή οργάνωση Royal Society, άσκησε ανοιχτά αυστηρή κριτική εναντίον 39 δεξαμενών σκέψης και εταιρειών λόμπι, ότι χρηματοδοτούνται από την Exxon για να παράγουν ψευτο-επιστημονικές μελέτες για το κλίμα και αναλύσεις που παραποιούν τα πραγματικά επιστημονικά δεδομένα.

Συνέπεια των αποκαλύψεων του βρετανικού κατεστημένου ήταν ότι η Exxon διέκοψε συνεργασία με τη συντηρητική δεξαμενή σκέψης Competitive Enterprise Institute, την οποία χρηματοδοτούσε με 2 εκατ. δολάρια το χρόνο και απευθύνθηκε στο υπερσυντηρητικό  Heartland Ιnstitute, το οποίο χρηματοδοτούσαν εκτός από την Exxon και άλλες μεγάλες  πετρελαϊκές εταιρείες.  Για τον ίδιο λόγο στις ΗΠΑ, οι γνωστοί πολυεκατομμυριούχοι αδελφοί Κότς, ιδιοκτήτες κολοσσιαίου ομίλου παραγωγής και εμπορίας υδρογονανθράκων με προσωπικό 70.000 υπαλλήλους σε 60 χώρες, διέθεσαν μέσα σε μια δεκαετία 61 εκατ. δολάρια.

Τον Μάιο του  2013, για πρώτη φορά από το 1958 που άρχισαν οι μετρήσεις του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, μετρητής στη Χαβάη κατέγραψε ότι η συγκέντρωση του διοξειδίου ξεπέρασε τα 400 σωματίδια. Η τελευταία φορά που σημειώθηκε η συγκέντρωση αυτή, αναφέρουν οι επιστήμονες, ήταν περίπου 3 με 5 εκατ. χρόνια πριν, όταν η γη δεν είχε ακόμη πάρει τη μορφή που έχει σήμερα.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ομάδα μεγάλων επενδυτών, συμπεριλαμβανομένου του  Δήμου της Νέας Υόρκης και της Εκκλησίας της Αγγλίας, απαιτούν πλέον από την εταιρεία ExxonMobil τη λήψη άμεσων μέτρων τη μείωση παραγωγής διοξειδίου, προκειμένου να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου. Άλλοι επενδυτές που διαχειρίζονται 1.9 τρισεκατομ. δολάρια, κάνουν το ίδιο. Επενδυτές επίσης που διαχειρίζονται 32 τρισεκατ. δολάρια  δημιούργησαν πέρυσι την οργάνωση Climate Action 100+, για να πιέσουν τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες να μειώσουν τις βλαβερές εκπομπές τους στην ατμόσφαιρα.

Οι πρώτοι που απέσυραν τις επενδύσεις τους από τις πετρελαϊκές εταιρείες ήταν οι καθηγητές του μικρού πανεπιστημίου Unity College, στο Μέην των ΗΠΑ , το 2012. Έξη χρόνια μετά, το 2018, σημειώθηκε η χιλιοστή αποχώρηση επενδυτή από εταιρείες που μολύνουν τον πλανήτη με διοξείδιο του άνθρακα. Οι ποιο πρόσφατοι οργανισμοί που απέσυραν τα κεφάλαιά τους είναι μεγάλα ταμεία συντάξεων από τη Γαλλία, την Αυστραλία και το πανεπιστήμιο Brandeis της Μασαχουσέτης, ανεβάζοντας την απόσυρση των επενδύσεων από τις εταιρείες υδρογονανθράκων σε 8 τρισεκατ. δολάρια.