ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΣΧΟΛΙΑ
Καθίζουν στο ίδιο έδρανο τον Κώστα Γραμμένο με τον Φακελάκη του ΤΕΙ Σερρών;

2 Ιανουάριος 2019

Η «επιθεώρηση» έχει σχολιαστεί αρκούντως. Η «ίδρυση» αδικήθηκε, έπεσε στην σκιά της «επιθεώρησης» και διέφυγε το γεγονός ότι είχε προαναγγελθεί και ανακοινωθεί καμιά δεκαριά φορές τον τελευταίο χρόνο. Στη σύσκεψη της ανακοίνωσης της «ίδρυσης» συμμετείχαν ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου, ο επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη Γιώργος Αγγελόπουλος και εκπρόσωποι των διοικήσεων των τεσσάρων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που θα συμπράξουν για την ίδρυση του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου.

Στην τούρλα του Σαββάτου, που λένε, πέρασε τελείως ξώφαλτσα το γεγονός ότι δεν αναφέρθηκε ποιοι ήταν οι «εκπρόσωποι» των διοικήσεων. Ούτε ονόματα, ούτε ιδιότητες, ούτε διευθύνσεις, ούτε δηλώσεις.

Ηχηρή παραίτηση από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα

Αλήθεια, ποια είναι αυτά τα «τέσσερα εκπαιδευτικά ιδρύματα»; Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το μοναδικό Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος που διδάσκει αποκλειστικά στα αγγλικά, εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και πρόκειται να συγχωνευτεί με τρία ΤΕΙ: της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και των Σερρών.

Ο καθηγητής «Φακελάκης» του ΤΕΙ Σερρών, δηλαδή, εάν δεν συλλαμβανόταν και συνέχιζε την θριαμβική καθηγητική πορεία του, θα εξισωνόταν με τους καθηγητές σοβαρών περγαμηνών του Διεθνούς Πανεπιστημίου.

Η ιστορία της «ανακοίνωσης της ίδρυσης» θα έμενε στο περιθώριο εάν δεν ερχόταν η είδηση της παραίτησης του προέδρου της Διοικούσας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, καθηγητή Κώστα Γραμμένου. Αν και η επιστολή του δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, γράφεται παντού βασίμως ότι η παραίτησή του σχετίζεται με την άρνηση να συμμετέχει σε κάτι τόσο κατάφωρα άνισο και αταίριαστο.

Το Protagon προσπάθησε να έρθει σε επικοινωνία με τον κ. Γραμμένο, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του ΔΠΕ από ιδρύσεώς του το 2006, αλλά δεν κατέστη δυνατόν. Ο κ. Γραμμένος δεν παρέστη στην σύσκεψη με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ δεν είναι γνωστό εάν προσεκλήθη. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του γραφείου του Πρωθυπουργού, που εξεδόθη μια μέρα πριν από τη σύσκεψη, «Ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και τους αντιπροέδρους του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης».

Πουθενά ο πρόεδρος, λοιπόν. Απ’ ό,τι λέγεται στον ακαδημαϊκό χώρο, ο Κώστας Γραμμένος δεν ήταν εξαιρετικά καλοδεχούμενος στο υπουργείο Παιδείας τα τελευταία χρόνια. Οσο για την υπόθεση της συγχώνευσης, το πρόσωπο-κλειδί το οποίο όλοι δείχνουν, είναι ο αντιπρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, Γιώργος Στάμου. «Είναι κομματικό στέλεχος, τόσο ο ίδιος όσο και άλλα μέλη της Διοικούσας», λέει στο Protagon πηγή από τον ακαδημαϊκό χώρο. «Έχει πάρει το θέμα επάνω του, ώστε να τα φέρει όλα στα μέτρα του. Φαντάζεται ότι θα καταφέρει να έχει τον έλεγχο τριών περιφερειακών ΤΕΙ που θα λειτουργούν υπό μια Διοικούσα, με τον ίδιο τον Στάμου στη θέση του προέδρου».

Οι πρυτάνεις των ΤΕΙ που συμμετέχουν στη συγχώνευση –άθελά τους- επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό αυτόν. «Τον κ. Γραμμένο δεν τον συναντήσαμε ποτέ», δήλωσε στο makthes.gr ο πρύτανης του ΤΕΙ Σερρών (ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας), Δημήτρης Χασάπης. «Δεν νομίζω ότι δημιουργείται το παραμικρό πρόβλημα στη συγχώνευση των ιδρυμάτων και στη δημιουργία του νέου πανεπιστημίου», συνέχισε, ενώ υπερασπίστηκε το Ιδρυμα που διοικεί, λέγοντας ότι έχει περάσει αξιολόγηση.

Eίναι δυνατόν, όμως, να συγκριθεί η αξιολόγηση των ΑΕΙ με αυτήν των ΤΕΙ; Επίσης, με ποια λογική θα συγκριθούν περιφερειακά ΤΕΙ με ένα αποκλειστικά αγγλόφωνο πανεπιστήμιο; Τι σόι κακόγουστο αστείο, τι σόι έκτρωμα πάει να στηθεί; Η αναφορά και μόνο της λέξης «Διεθνές» αρκεί  να κάνει ένα πανεπιστήμιο διεθνές; Τα Βαλκάνια και η ευρύτερη γειτονιά μας δή πανεπιστήμια» που φυτοζωούν απαξιωμένα. Θέλουμε να φτιάξουμε ακόμη ένα τέτοιο, διαλύοντας το καλό που ήδη διαθέτουμε; Δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά, επίσης, το γεγονός ότι στη συγχώνευση μετέχει το ΤΕΙ Καβάλας (Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης). Γιατί μετέχει ένα Ίδρυμα που γεωγραφικά δεν έχει καμιά σχέση με την Κεντρική Μακεδονία και γιατί δεν συγχωνεύεται με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης που ανήκουν στην ίδια Περιφέρεια;

Είναι δεδομένο ότι μεγάλη ευθύνη έχουν τα μέλη της Διοικούσας του Διεθνούς Πανεπιστημίου αλλά και οι επικεφαλής των ΤΕΙ οι οποίοι συναινούν σε αυτό το αίσχος που πάει να δημιουργηθεί χωρίς διασφαλίσεις ποιότητας και κανόνων σωστής λειτουργίας. Όμως, σοβαρή ευθύνη έχει και ο κ. Γραμμένος. Οφείλει να βγει να εξηγήσει τι έχει συμβεί, γιατί και πώς παρακάμφθηκε ο ίδιος και γιατί οδηγήθηκε στην παραίτηση τώρα, ενώ ήταν ήδη από μήνες γνωστό ότι επίκειται η συγχώνευση.

Πηγή: Protagon.gr