ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΣΧΟΛΙΑ
Και με την Αλβανία έχουμε μπλέξει τα μπούτια μας σύντροφοι;

7 Ιανουάριος 2019

Αλβανία: Τι τρέχει με την τράπεζα ABI Bank με έδρα τα νησιά Κέιμαν και μέτοχο τον Έντι Ράμα

 

Η Αλβανία αποκαλείται και «Κολομβία της Ευρώπης» εξαιτίας των εγκληματικών δραστηριοτήτων που τείνουν να αποτελέσουν τη μοναδική οικονομία της χώρας.Τα κέρδη από αυτές τις δραστηριότητες, όσα δεν καταλήγουν στην τρομοκρατία ή σε χρηματοδότηση άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων, πρέπει κάπως να «ξεπλένονται».

Στο παρελθόν ο αρχηγός της αλβανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε καταγγείλει ότι το «πλύσιμο» γινόταν μέσα από τράπεζες.

Νέο αλβανικό δημοσίευμα στοχοποιεί την ABI Bank, στην οποία μέτοχος φέρεται να είναι και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα.

«Είναι πολύ σαφές ότι η ABI Bank είναι μια σκοτεινή επιχείρηση, μέρος της οποίας κατέχει ο πρωθυπουργός, ο οποίος είναι ο μεσάζων, αυτής και της κυβέρνησης, είναι η τράπεζα για τις παραβιάσεις της οποίας υπάρχει η ενοχλητική σιωπή της Τράπεζας της Αλβανίας», γράφει η αλβανική Syri.net και αναδημοσιεύει το Βαλκανικό Περισκόπιο.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι το κεφάλαιο της τράπεζας ABI Bank είναι αγνώστου προέλευσης και ύψους αφού η τράπεζα αναφέρεται ως επιχείρηση με έδρα τα νησιά Κέιμαν, καθώς και ότι οι μέτοχοι αυτής είναι καλά κρυμμένοι από τη δημοσιότητα.

«Μετά τον παγκόσμιο σάλο για τις υπεράκτιες εταιρείες και τους φορολογικούς παραδείσους, μία από τις μεγαλύτερες έρευνες που άνοιξαν στον πλανήτη για μαύρα χρήματα τα οποία ξεπλένονται με αυτές και για τις οποίες σε πολλές χώρες ξεκίνησε διαδικασία για την αποτροπή αυτών των ύποπτων χρημάτων που καταστρέφουν την οικονομία, ακριβώς αυτή τη στιγμή γεννήθηκε η ABI Bank.

»Είναι η πρώτη τράπεζα στην Αλβανία που άνοιξε με κεφάλαια από offshore εταιρείες και με τη νομιμοποίηση των κεφαλαίων της, έδωσε το χειρότερο μήνυμα για την οικονομία των εγχώριων επιχειρήσεων και ιδιαίτερα για τους επενδυτές».

Ο συντάκτης του δημοσιεύματος, Πετρίτ Βασίλι (Petrit Vasili) σημειώνει χαρακτηριστικά ότι η Τράπεζα της Αλβανίας σιωπά, μια σιωπή που φέρνει καταστροφικές συνέπειες.

Η επικεφαλής της αλβανικής εισαγγελίας έκλεισε τα μάτια της σε μια από τις πιο επικίνδυνες καταστάσεις για την οικονομία που αντιπροσωπεύει η ABI Bank, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Βαλκανικό Περισκόπιο

Σάββατο, 5 Ιανουαρίου 2019

 Αλβανία: «Η ενοχλητική σιωπή της Τράπεζας της Αλβανίας για την Τράπεζα του Έντι Ράμα»

 

Ιανουάριος 5, 2019. 18:26

«Είναι πολύ σαφές ότι η ABI Bank είναι μια σκοτεινή επιχείρηση, μέρος της οποίας κατέχει ο πρωθυπουργός, ο οποίος είναι ο μεσάζων, αυτής και της κυβέρνησης, είναι η τράπεζα για τις παραβιάσεις της οποίας  υπάρχει η ενοχλητική σιωπή της Αλβανίας», γράφει η αλβανικήSyri.net.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι το κεφάλαιο της τράπεζας ABI Bank  είναι αγνώστου προέλευσης και ύψους αφού η τράπεζα αναφέρεται ως επιχείρηση με έδρα τα νησιά Κέιμαν, καθώς και ότι οι μέτοχοι αυτής είναι καλά κρυμμένοι από τη δημοσιότητα.

 «Μετά τον παγκόσμιο σάλο για τις υπεράκτιες εταιρείες και τους φορολογικούς παραδείσους, μία από τις μεγαλύτερες έρευνες  που άνοιξαν στον πλανήτη για μαύρα χρήματα τα οποία ξεπλένονται με αυτές και για τις οποίες σε πολλές χώρες ξεκίνησε διαδικασία  για την αποτροπή αυτών των ύποπτων χρημάτων που καταστρέφουν την οικονομία, ακριβώς αυτή τη στιγμή γεννήθηκε η ABI Bank.

 Είναι η πρώτη τράπεζα στην Αλβανία που άνοιξε με κεφάλαια από offshore εταιρείες και με τη νομιμοποίηση των κεφαλαίων της, έδωσε το χειρότερο μήνυμα για την οικονομία των εγχώριων επιχειρήσεων και ιδιαίτερα για τους επενδυτές».

Ο συντάκτης του δημοσιεύματος,  Πετρίτ Βασίλι (Petrit Vasili) σημειώνει χαρακτηριστικά ότι η Τράπεζα της Αλβανίας σιωπά, μια σιωπή που φέρνει καταστροφικές συνέπειες.

 Η  επικεφαλής της αλβανικής εισαγγελίας έκλεισε τα μάτια της σε μια από τις πιο επικίνδυνες καταστάσεις για την οικονομία που αντιπροσωπεύει η ABI Bank, σημειώνει χαρακτηριστικά.

======================= 

Τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας και που , θεωρητικά, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα στον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο της Ελλάδας, έχουν ως εξής :

1. Πίσω από την αλβανική τράπεζα American Bank Investments (ABI) βρίσκεται το αμερικανικό fund NCH Capital Inc. που δραστηριοποιείται κυρίως στην Αλβανία, αλλά και σε άλλες πρώην κομμουνιστικές χώρες, την Ελλάδα, τη Βρετανία κλπ.

2. Εδώ και 8 χρόνια το NCH Capital προσπαθεί να υλοποιήσει μεγάλο οικοδομικό πρότζεκτ στην Κασσιόπη της Κέρκυρας.

3. Η αλβανική τράπεζα ΑΒΙ, με κύριο μέτοχο τον Έντι Ράμα και έδρα τον φορολογικό παράδεισο Κέυμαν, κήρυξε σήμερα 7 Ιανουαρίου 2019 πτώχευση, σύμφωνα με την εφημερίδα της Αντίκουα, Καραϊβικής, Daily Observer! 

4. Ο Έλληνας λομπίστας και αρμόδιος του βαλκανικού desk  της πολύ γνωστής βρετανικής εταιρείας συμβούλων Oxford Analytica,  είναι ο Όθων Αναστασάκης, πρώην σύμβουλος της ελληνικής πρεσβείας Λονδίνου, με παλαιό στέλεχος της οποίας συνεχίζει να έχει στενές σχέσεις και μέσω της οποίας χρηματοδοτείται από το ελληνικό Δημόσιο για το πρόγραμμα SEESOX, που παράλληλα διευθύνει στο κολέγιο St. Anthony's στην Οξφόρδη.

5. Η Oxford Analytica και ο κ. Αναστασάκης δεν αποκαλύπτουν τα ονόματα των πελατών τους που περιλαμβάνουν μεγάλους θεσμικούς και ιδιωτικούς παράγοντες των Βαλκανίων.

6. Κεντρική δραστηριότητα του ινστιτούτου SEESOX επί πολλά χρόνια αποτελεί η συνεργασία του με την Εθνική Τράπεζα Αλβανίας, η οποία είναι υπεύθυνη για το τραπεζικό σύστημα της Αλβανίας και την τράπεζα ΑΒΙ. Μεταξύ άλλων ο κ. Αναστασάκης μέσω του ινστιτούτου SEESOX οργανώνει συνέδρια για την Εθνική Τράπεζα Αλβανίας στα Τίρανα, με ομιλητή τον Έντι Ράμα.

7. Σε διαξιφισμό του με τη Ντόρα Μπακογιάννη, σχετικά πρόσφατα στην ελληνική Βουλή, ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ότι συμμετείχε στη δημιουργία του SEESOX, το οποίο μάλιστα υποστηρίζεται από ελληνική επιτροπή αποτελούμενη από πολύ μεγάλα ονόματα της ελληνικής τραπεζικής και επιχειρηματικής ελίτ.

8. Ο πρώην ΥΠΕΞ Νικος Κοτζιάς είχε υποστηρίξει στα πλαίσια παλαιότερης δικαστικής διαμάχης με το περιοδικό Athens Review of Books, ότι είναι καθηγητής στην Οξφόρδη, δηλ. μέσω του SEESOX, κάτι που διέψευσε με επιστολή του στην Καθημερινή ο γνωστός ιστορικός Θάνος Βερέμης

9. Ο Νίκος Κοτζιάς το περασμένο καλοκαίρι , μετά τις Πρέσπες, δήλωσε ότι έχει και τη συμφωνία με την Αλβανία στο "τσεπάκι" του και μάλιστα υπογράμμισε ότι θα την τελειώσει πριν πάει για διακοπές.

10. Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος έκανε τις γνωστές δηλώσεις περί χρηματισμού Κοτζιά από Σόρος κλπ. στο Υπουργικό Συμβούλιο.

11. Ο Νίκος Κοτζιάς δεν προστατεύτηκε από τον Αλέξη Τσίπρα, παραιτήθηκε από την κυβέρνηση και η Αλβανία του Έντι Ράμα άρχισε ξαφνικά επιθετικές ενέργειες εναντίον συμφερόντων των Ελλήνων ομογενών και δηλώσεις εναντίον της Αθήνας περί αλλαγής συνόρων κλπ.

12. Το ελληνικό μέσο ενημέρωσης που καταγράφει και καυτηριάζει τις ενέργειες Ράμα είναι κυρίως η ιστοσελίδα tribune.gr , η οποία προβάλει διαχρονικά και συστηματικά τον Νίκο Κοτζιά.

13. Η αλβανική τράπεζα ΑΒΙ, που ανήκει στο αμερικανικό fund με κύριο μέτοχο τον Ράμα, σύμφωνα με δημοσιεύματα διακινεί άγνωστα κεφάλαια από φορολογικούς παραδείσους. 

14. Το αμερικανικό fund με τα κεφάλαια των φορολογικών παραδείσων επιχειρεί μεγάλο πρότζεκτ στην Κασσιόπη Κέρκυρας.

Υπογραμμίζουμε ότι δεν εννοούμε απολύτως τίποτα και δεν θέλουμε να πούμε οτιδήποτε με μισόλογα. Απλώς παραθέτουμε πραγματικά περιστατικά, γνωστά σε όλους, δημόσια και δημοσιευμένα και δεν φέρουμε ευθύνη για τυχόν συνειρμούς.

Καληνύχτα σας και θα επιστρέψουμε στο θέμα σύντομα...