ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΣΧΟΛΙΑ
Κυριακάτικοι Τάιμς: Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα θα ήταν πιο ασφαλή στα χέρια των Ελλήνων. Ο βάνδαλος και απατεώνας λόρδος Duveen τα κατέστρεψε με χημικά και μεταλλικές βούρτσες τη δεκαετία του 30, για να φαίνονται πιο...άσπρα

25 Μάρτιος 2019

Διότι φίλοι μας, οι Έλληνες "μεσάζοντες" των ελληνοβρετανικών σχέσεων δουλεύουν για τους Βρετανούς και όχι για την Ελλάδα, με συνέπεια κάθε ελληνική πρωτοβουλία ή συνεργασία με τη βρετανική πλευρά να γίνεται σε "σικέ" περιβάλλον και συνθήκες.

Γράφει λοιπόν με φαρμακερή γλώσσα ο Januszcak στους χθεσινούς Κυριακάτικους Τάιμς:

Ο λόρδος Duveen ήταν έμπορος τέχνης και απατεώνας που έβγαλε τα λεφτά του κοροϊδεύοντας αγαθούς Αμερικανούς στους οποίους πουλούσε αμφιλεγόμενους παλιούς πίνακες.

Ένα από τα πολλά εγκλήματά του ήταν ο "καθαρισμός" των Μαρμάρων του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, μέσω της καταστροφής της επιφάνειάς τους με την χημική ουσία Carborundum, η οποία ήταν η δεύτερη πιο σκληρή την δεκαετία του 30 που έγινε ο "καθαρισμός" και χρησιμοποιούνταν για τις εκτυπώσεις βιβλίων.

Γιατί το έκανε αυτό ο Duveen, ρωτάει ο κριτικός τέχνης και απαντά: Γιατί σκέφτηκε ότι  θα έπρεπε να ασπρίσουν περισσότερο.

Αυτός ο βάνδαλος, συνεχίζει, ενώ δεν θα έπρεπε να του επιτρέπεται καν να πλησιάζει  γκαλερί τέχνης και μουσεία, αυτά έπεσαν στα τέσσερα για να πάρουν τα λεφτά του και να δώσουν το όνομά του στις αίθουσες που κατασκεύασαν.

Από τον παράδεισο όμως εκεί ψηλά, συνεχίζει ο Januszczak, οι θεοί που τα είδαν όλα αυτά και θύμωσαν, καταράστηκαν  με πονηρούς τρόπους τα δύο μουσεία επειδή δέχτηκαν το ...γλειφιτζούρι του Duveen.

Σχετικά με το Βρετανικό Μουσείο κατέστησαν αδύνατον σε οποιονδήποτε  να ισχυριστεί σοβαρά ότι τα γδαρμένα και ξυσμένα Μάρμαρα που άφησαν πίσω τους οι "καθαριστές" του Duveen τη δεκαετία του 30, ήταν πιο ασφαλή στα χέρια των Βρετανών, από ότι θα ήταν στα χέρια των Ελλήνων.