ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΣΧΟΛΙΑ
Μακεδονοσαλατία!

2 Μάρτιος 2019

Το BBC πρόσθεσε την ελληνική θέση στο πρακτορίστικο άρθρο για «μακεδονική» μειονότητα

Αντιμέτωπο με την ελληνική οργή αλλά και την ιστορική αλήθεια, το BBCαναγκάστηκε να τροποποιήσει το σκανδαλώδες άρθρο στην ιστοσελίδα του, που μιλά για «μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα και να συμπεριλάβει την ελληνική θέσηΤο δημοσίευμα τροποποιήθηκε από το BBC μετά τον σάλο που ξέσπασε και την επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε στο κρατικό βρετανικό δίκτυο ο Έλληνας πρέσβης στο Λονδίνο Δημήτρης Καραμήτσος-Τζιράς.

Πλέον εντός του προβοκατόρικου και πρακτορίστικου άρθρου που προκάλεσε αντιδράσεις, παρουσιάζονται οι θέσεις της Ελλάδας επί του ζητήματος ενώ επισυνάπτεται και η επιστολή του Έλληνα πρέσβη.

Στο τέλος του άρθρου, το BBC σημειώνει ότι έχουν προστεθεί περισσότερες πληροφορίες για την ελληνική θέση ενώ παράλληλα υπογραμμίζει ότι έχει αφαιρεθεί και κάποιο λάθος που αφορούσε στην αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής χώρας.

«Η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει επίσημα μόνο μια μειονότητα, τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

»Ιστορικά θεωρεί τους Μακεδόνες Σλάβους ως γλωσσική και όχι εθνική ομάδα, αναφέροντάς τους ως σλαβόφωνους Έλληνες ή δίγλωσσους Έλληνες» τονίζει επίσης το BBC.

«It has historically regarded the Macedonian Slavs of Greek Macedonia as a linguistic rather than a national group, referring to them as Slavophone Greeks or bilingual Greeks».

Ταυτόχρονα, το βρετανικό δίκτυο υποστηρίζει ότι σε έγγραφο που δημοσιεύτηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 αναφέρεται ότι: «σχεδόν όλοι οι δίγλωσσοι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι δεν είχαν ελληνική εθνική συνείδηση, μετακόμισαν σε γειτονικά κράτη στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα».

Κατ’ επέκταση, οι δίγλωσσοι που παρέμειναν είχαν ελληνική εθνική συνείδηση.

«H Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρει ότι η εθνικότητα του λαού της Βόρειας Μακεδονίας είναι Μακεδόνας/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας – κάτι που, όπως σημειώνει εμφατικά η ελληνική κυβέρνηση, δεν κάνει καμία αναφορά για μια μακεδονική εθνότητα» σημειώνει χαρακτηριστικά το BBC.