ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΣΧΟΛΙΑ
Οι Άγγλοι νοικιάζουν διπλωμάτες τους σε λομπίστες που εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα και κυβερνήσεις

2 Νοέμβριος 2018

Ειλικρινά έφτασα στα όρια της ανοχής μου και χρειάζομαι άμεσα βοήθεια από τον φίλο μου τον "Τζον Λε Καρέ", παρόλο που γνωρίζω ότι είναι απασχολημένος με το γύρισμα του BBC στη Ακρόπολη για τις ανάγκες  της τηλεοπτικής παρουσίασης του βιβλίου του για τη μικρή τυμπανίστρια.

Χρειάζομαι όμως κάλυψη, προστασία, ασπίδα πίσω από την οποία πρέπει να κρυφτώ γιατί αρχίζω να αισθανόμαστε το έδαφος κάτω από τα πόδια μου να τρέμει.

Είναι δυνατόν το Φόρειν Όφις να επιτρέπει σε εν ενεργεία διπλωμάτες του να εργάζονται ταυτόχρονα σε ιδιωτικά γραφεία συμβούλων και λομπίστες που πληρώνονται από ξένες κυβερνήσεις για να κάνουν προπαγάνδα;

Δηλαδή με άλλα λόγια, αν οι πράκτορές μου στο Λάνγκλεϊ (που βρίσκονται παντού τριγύρω μας) και στο Κρεμλίνο (υποχρεωτικά στο Κρεμλίνο γιατί ο Κοτζιάς απέλασε όλους τους Ρώσους πράκτορες από την Ελλάδα) λένε την αλήθεια, είναι πιθανό το παρακάτω σενάριο;

Σε αντιστοιχία δηλαδή, είναι δυνατόν διπλωμάτης της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα, αγγλικής ή ελληνικής καταγωγής δεν έχει σημασία, να συνεργάζεται επαγγελματικά με ελληνικά ιδιωτικά γραφεία λόμπι, όπως αυτά π.χ. που είναι μέλη του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, έστω και αμισθί, για να κάνει προπαγάνδα υπέρ συγκεκριμένων εταιρειών, αγγλικών ή ελληνικών που συνεργάζονται με αγγλικές, δεν έχει επίσης σημασία;

Ντριιιιιιν, ντιιιιν.....

- "Λε Καρέ", ακούστηκε η φωνή από την άλλη πλευρά. "Ξέρω ότι έχουμε καιρό να τα πούμε αλλά βλέπεις ότι είμαι μπίζι. Λέγε γρήγορα".

-"Θα είναι πολύ σύντομος. Γνωρίζεις κάτι για επίσημο δανεισμό Άγγλων διπλωματών σε ιδιωτικές εταιρείες λόμπι για να κάνουν λόμπι για ξένες χώρες;" ρώτησα κοφτά.

-"Τι να  σου πω νέε μου. Τα πράγματα πάντα είναι γκρίζα και ποτέ άσπρα ή μαύρα. Όταν ο Τσέχος ολιγάρχης Πετρ Κέλνερ, που ακούγεται ότι θέλει να αγοράσει την Τσέλσυ από τον Αμπράμοβιτς, έχανε λεφτά από τις επενδύσεις του στην Τράπεζα Πειραιώς, κάποιος Κούτρας από το Λονδίνο τυχαία επιλέχτηκε να δίνει συνεντεύξεις σε διεθνή ΜΜΕ για την κατάσταση στην Πειραιώς;"

-Είπες ότι βιάζεσαι Τζον..." τον διέκοψα.

"Ακουσε να σου πω λοιπόν , γιατί αυτά που θα σου πω θα μπουν στο μυθιστόρημα που γράφω για την διαπλοκή στην Ελλάδα: Ναι, όντως, ο ανώτερος Άγγλος διπλωμάτης  Jolyon Welsh συνεργάστηκε επαγγελματικά το 2014, εν γνώσει των προϊσταμένων του, με την πανσίγνωστη βρετανική εταιρεία λόμπι Consulum, που έκανε προπαγάνδα για λογαριασμό της Σαουδικής Αραβίας."

'Εμεινα άφωνος!

"Η Consulum ιδρύθηκε από πρώην διευθυντές μιας επίσης μεγάλης εταιρείας συμβούλων , την Bell Pottinger, η οποία διαλύθηκε πέρυσι γιατί πρωτοστάτησε σε μεγάλο σκάνδαλο στη Νότιο Αφρική, να μη σε κουράζω σε ποιο ακριβώς" συνέχισε ο Λε Καρέ. "Το θέμα όμως είναι ότι εκτός από τον Jolyon Welsh υπάρχουν και άλλοι Άγγλοι διπλωμάτες που "δανείζονται" επίσημα σε ιδιωτικές εταιρείες δημοσίων σχέσεων που κάνουν λόμπι υπέρ διαφόρων κυβερνήσεων και άλλων συμφερόντων, όχι μόνο στη Βρετανία, αλλά και σε άλλες χώρες του εξωτερικού, έστω και για συγκεκριμένο διάστημα", τόνισε.

"Δηλαδή και ελληνικά γραφεία λόμπι μπορούν να νοικιάσουν Άγγλους διπλωμάτες; Ξέρεις καμία περίπτωση που να αφορά επαγγελματική συνεργασία  Άγγλου,΄η ελληνικής καταγωγής διπλωμάτη της Βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα, ή από το Λονδίνο, ή από τον υπόλοιπο κόσμο, που να δραστηριοποιήθηκε στην Αθήνα με τον τρόπο αυτό; Διότι δύο-τρία μεγάλα ελληνικά γραφεία λόμπι κάνουν κουμάντο στο Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο και στις δημόσιες οικονομικές σχέσεις της Βρετανίας στην Ελλάδα...", ρώτησα με κομμένη την ανάσα.

"Μπορεί, δεν το έψαξα, αλλά θα το ψάξω. Τώρα που ανέπτυξα προσωπική σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα λόγω των γυρισμάτων στην Ακρόπολη, θα μου είναι εύκολο να μάθω", που απάντησε.

"Τζον, μπορώ να τα γράψω όλα αυτά ή θα με πάνε φυλακή;"

"Γράψε άνετα, υπάρχουν δημοσιεύματα για τον "δανεισμό" αυτό των διπλωματών μας. Η κυβέρνηση μας στο Λονδίνο π.χ. θέλει καλές σχέσεις με το Ριάντ, λόγω εξαγωγών όπλων κλπ., παρά τον τεμαχισμό του Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη, το θάνατο χιλιάδων στην Υεμένη, τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κλπ. Παρόλα αυτά δανείζει διπλωμάτες της για να παρουσιάσουν τη Σαουδική Αραβία σαν ...'Ελβετία", κατέληξε ο "Τζον Λε Καρέ" και έκλεισε το τηλέφωνο χωρίς να πει αντίο... 

Έξυσα το κεφάλι μου σαστισμένος...

Λες;

Δεν μπορεί, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα...

Αποφάσισα να ψάξω το θέμα πιο βαθιά.

Ήμουν στην εξώπορτα καθ΄οδόν για καπουτσίνο στο Σόχο, όταν χτύπησε το τηλέφωνο.

Ντιιιιιν...

Το σήκωσα.

"Τζον Λε Καρέ" εδώ. "Ξέχασα να σου πω ότι υπάρχουν στοιχεία για ειδική υπηρεσία που δημιουργήθηκε από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, για να στέλνονται Άγγλοι διπλωμάτες και επικοινωνιολόγοι σε ξένες κυβερνήσεις προκειμένου να τις συμβουλεύουν σε θέματα επικοινωνίας και πολιτικής του επιβίωσης. Στην ουσία δηλαδή πώς να κερδίζουν εκλογές. Υπάρχουν στοιχεία, μη φοβάσαι. Έχουν πλημμυρίσει την Αφρική, τη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν, την Ουκρανία και ψάχνω και για την Ελλάδα".

"Δηλαδή όπως ο λομπίστας Τζον Ρέντον από την Ούσιγκτον που έκανε προπαγανδιστική "δουλειά" για το αμερικανικό Πεντάγωνο και τη CIA σε πολλές χώρες του κόσμου και τελευταία έχει δείξει ενδιαφέρον και για την Ελλάδα;", ρώτησα.

"Ακριβώς. Θα σου τα πω άλλη φορά" βρυχήθηκε ο Λε Καρέ και κατέβασε το τηλέφωνο.