ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΣΧΟΛΙΑ
Ο πόλεμος των κατασκόπων και ανάμεσά τους η "πτωχή πλην τιμία" Ελλάς

4 Ιανουάριος 2019

Στο ίδιο εστιατόριο, αλλά και στο κινεζικό εστιατόριο του ξενοδοχείου Μεζντουναρόντναγια δίπλα στον Μοσκβά, συζητήθηκε πώς ο Κοπελούζος θα μπορούσε να μπει εμβόλιμος στη ελληνορωσική συμφωνία για το φυσικό αέριο, που ξεκίνησε ουσιαστικά σαν government to government αλλά ...

Το "Μετροπόλ" ανήκε στο Δήμο της Μόσχας και γι'αυτό το προτιμούσαν και πολλοί Έλληνες επίσημοι, οι οποίοι παλαιότερα έβρισκαν φτηνότερα δωμάτια μετά από παρέμβαση του Γκεόργκι Μουράτοφ, πρώην συμβούλου της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα και στη συνέχεια πρέσβη τη Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Λευκωσία και επί πολλά χρόνια δεξί χέρι του πρώην δημάρχου της Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ. Παλιότερα ο Μουράτοφ ήταν ο πραγματικός  ..``τροχονόμος`` των ελληνορωσικών επιχειρηματικών σχέσεων, πιο αποδοτικός από τον ελληνική καταγωγής δήμαρχο Ποπώφ, τους Κάισεφ και Σαββίδη αργότερα.

Το παραπάνω βιβλίο για τον πράκτορα Γκορντιέφσκι περιέχει πολλές χρήσιμες λεπτομέρειες για το πώς σκέφτονται και πώς λειτουργούν οι μυστικές υπηρεσίες κρατών όπως η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Οι πληροφορίες αυτές δεν ισχύουν για την Ελλάδα γιατί τίποτα δεν γίνεται μυστικά. Εκεί η κάθε κατασκοπευτική ενέργεια πραγματοποιείται σχεδόν δημόσια, από υπερβολικά πολλούς πρόθυμους πολιτικούς, επιχειρηματίες, λομπίστες, δημοσιογράφους, διπλωμάτες και γενικά όποιον θεωρεί ότι βρήκε τρόπο να γλύψει τις ξένες δυνάμεις για να ευνοηθεί από αυτές.

Ωστόσο, επίσημα και με τον τρόπο που το κάνουν οι ξένες δυνάμεις, η Ελλάδα συμμετείχε στο "παιχνίδι των κατασκόπων" ξαφνικά, περίεργα και σίγουρα καθυστερημένα αφού γνώριζε το τι γινόταν στην Αλεξανδρούπολη, το Άγιο Όρος κλπ. χρόνια πριν, με τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών μετά την απότομη  και ολοκληρωτική στροφή της αριστερής ελληνικής κυβέρνησης υπέρ της Ουάσιγκτον.

Θα λάβει αντίμετρα εναντίον της Ελλάδας η Μόσχα;

Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε προβλέψεις  ξεκινώντας από το ερώτημα με ποιον Έλληνα πολιτικό έχουν το περισσότερο θάρρος οι Ρώσοι, ώστε να του ζητήσουν να κάνει ζημιά στην αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα.

Η δεύτερη ερώτηση θα είναι ποια ελληνικά ΜΜΕ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι Ρώσοι για να κάνουν ζημιά στους Αμερικανούς. Ή αλλιώς, γιατί φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στράφηκαν ξαφνικά εναντίον του Ντοναλντ Τραμπ και μάλιστα πολύ επιθετικά.

Η τρίτη ερώτηση θα είναι γιατί εξαφανίστηκε το FBI και δεν καρφώνει πλέον Έλληνες πολιτικούς για την υπόθεση Novartis.

Η τέταρτη θα είναι γιατί εξαφανίστηκε από προσώπου γης ο Τζέφρι Πάγιατ 

Πρόκειται όμως για αντεπίθεση της Μόσχας, ή απλά οι Αμερικανοί επιτρέπουν στο ΣΥΡΙΖΑ να στραφεί εναντίον τους για κάποιο διάστημα, λόγω επικείμενων εκλογών στην Ελλάδα;

Ή μήπως μετά τη συνεννόηση Τραμπ -Ερντογάν για τους Κούρδους της Συρίας και δεν ξέρουμε γιατί άλλο, δεν έχει ανάγκη πλέον η Ουάσιγκτον τον Τσίπρα και ξαναγυρνάει  στις παλιές συμπάθειές της που είναι η Νέα Δημοκρατία;

Αλλά λίγη υπομονή μέχρι αύριο, γιατί ο συνεργάτης μας "Τζον Λε Καρέ" βρίσκεται σήμερα εκτάκτως στην ...Τιμοσοάρα, στην οποία προσγειώθηκε το αεροσκάφος με τους Έλληνες επιβάτες λόγω κακοκαιρίας στη Θεσσαλονίκη και μαλώνει με τους διπλωμάτες της ελληνικής πρεσβείας στη Βουδαπέστη γιατί δεν πρόσφεραν καφέ στους ταλαιπωρημένους ταξιδιώτες.