ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΣΧΟΛΙΑ
Πληρώνουμε τους Βρετανούς να προβάλλουν τις θέσεις τους στην Ελλάδα , αντί να προβάλλεται η Ελλάδα στη Βρετανία;

1 Απρίλιος 2019

Γράφει ο Tony Barber σχετικά με το αν τα προβλήματα της Ελλάδας οφείλονται στην ίδια την Ελλάδα, ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση: "Στο κεφάλαιο συμπερασμάτων του βιβλίου του ο Roderick Beaton παραθέτει τη δήλωση Έλληνα πρώην υπουργού το 2017, ότι οι αιτίες της ελληνικής κακοδαιμονίας περιλαμβάνουν "την κακή διακυβέρνηση, την ρουσφετολογία, τους αδύνατους θεσμούς και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας".

Από την πλευρά του ο συγγραφέας-καθηγητής παρατηρεί ότι το ελληνικό ζήτημα οφείλεται σε "συστημικά προβλήματα...σε τοξικό συνδυασμό με τις διαρθρωτικές αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα του συστήματος παρακολούθησης της νομισματικής πολιτικής...".

Σε άλλο σημείο γράφει ο δημοσιογράφος ότι ο Βρετανός συγγραφέας-καθηγητής υπογραμμίζει ότι κάθε πολιτική απόφαση της Ελλάδας και σχεδόν κάθε επίσημη ενέργειά της, από το 1821 μέχρι σήμερα, επιβεβαιώνουν τον δυτικό προσανατολισμό της. Ωστόσο, συνεχίζει ο δημοσιογράφος, οι σκληροί αριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν να επανασυνδέσουν της Ελλάδα με τη Ρωσία, χωρίς αποτέλεσμα όμως γιατί προφανώς ο Πούτιν δεν θεωρεί την Ελλάδα χρήσιμη για  τα ρωσικά στρατηγικά συμφέροντα. Οι Έλληνες πρέπει να θεωρούν τον εαυτό τους τυχερό που ο Στάλιν είχε την ίδια άποψη το 1944 και συμφώνησε με το Τσώρτσιλ να έχει η Αγγλία τον έλεγχο της Ελλάδας κατά 90% και η Ρωσία κατά 10 %.

Ποιοι χρηματοδοτούν το κέντρο "Κοραή" για να φωτίζει ο διευθυντής της τις ελληνικές αδυναμίες εν ονόματι της ακαδημαϊκής ανεξαρτησίας, με αποτέλεσμα να ακυρώνεται κάθε ελληνική προσπάθεια δημόσιας διπλωματίας με στόχο την βελτίωση της άθλιας σήμερα εικόνας της;

Στο ενημερωτικό δελτίο Δεκεμβρίου 2017 ο Roderick Beaton ευχαριστεί για τις οικονομικές χορηγίες το Ίδρυμα Λεβέντη, το ίδρυμα Νιάρχου, το Ίδρυμα Ελληνικού Κολεγίου, την οικογένεια Τάσου και Αγγελικής Νομικού, το Ίδρυμα Γιώργου Βεργώτη, της Τράπεζα Ελλάδας, το Ίδρυμα Σκυλίτση, τον μακαρίτη Τσέχο κόμη Νίκολας Έγκον και τη σύζυγό του Μάτη, το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στέλιου Χατζηιωάννου και το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Όλοι μαζί δώρισαν στο Κέντρο περίπου 1.5 εκατομμύριο αγγλικές λίρες για να βγάλει τη χρονιά.

Από τον Σεπτέμβριο του 2018 όμως διευθύντρια του Κέντρου "Κοραής" του King's College του Λονδίνου είναι η καθηγήτρια Ελληνικών Σπουδών  του Πανεπιστημίου της Φλώριδας των ΗΠΑ  και πρόεδρος της ιστορικής Modern Greek Studies Association,  Gonda Van Steen. 

Σε μια από τις πρώτες δημόσιες εμφανίσεις της, σε άρθρο της στο αφιέρωμα των ΝΕΩΝ  (23-24 Μαρτίου  2019) για την οικουμενική απήχηση του 1821, η Gonda Van Steen αποκαλύπτει ότι για να γιορτάσει ο "Κοραής"  το 2021 τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, σχεδιάζει σε συνεργασία με το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Econiomics σειρά εκδηλώσεων στα δύο πανεπιστήμια του Λονδίνου.

"Όλες αυτές οι εκδηλώσεις", γράφει η καθηγήτρια, "αποσκοπούν στο να ισχυροποιήσουν τις σχέσεις ανάμεσα σε Πανεπιστήμια του Λονδίνου και άλλες οργανώσεις της πόλης, με συμμετοχή ειδικών και κοινού".

Θα χρηματοδοτήσουν δηλαδή οι Έλληνες τις δημόσιες διπλωματικές πρωτοβουλίες των Βρετανών, οι οποίοι θα υπογραμμίσουν ότι ήταν αυτοί  που έσωσαν την καημένη Ελλάδα από τους Οθωμανούς, στα πλαίσια του προγράμματος διαφήμισης των πανεπιστημίων τους!

Θα απαιτήσουν από τους Βρετανούς καθηγητές οι σύγχρονοι "ραγιάδες" της Αθήνας να γίνει αναφορά στις εκδηλώσεις του 2021 για τα  Μάρμαρα του Παρθενώνα, για την Ελλάδα μετά την κρίση, για τις θυσίες του ελληνικού λαού και τη ανάγκη αναβάθμισής του στη διεθνή κοινή γνλωμη;

Θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν  οι Έλληνες ραγιάδες την πολιτική του Λονδίνου μέσω της "ακαδημαϊκής" παρουσίασης των ελαττωμάτων της Ελλάδας στο εξωτερικό;

Πρόκειται όμως για ραγιαδισμό ή υπάρχουν άλλες αιτίες που οι ολιγάρχες μας χρηματοδοτούν τη δημόσια διπλωματία της Βρετανίας;

Στην Κυριακάτικη Καθημερινή της 24ης Μαρτίου 2019, στη στήλη της Μαργαρίτας Πουρνάρα, στη δεύτερη σελίδα, με τίτλο "Το μνημείο Θρασύλλου, στον ίσκιο του Παρθενώνα, έλαμψε στο χειμωνιάτικο Λονδίνο", περιλαμβάνεται φωτογραφία της  χαμογελαστής Εντμέ Λεβέντη, του Ιδρύματος Λεβέντη που χρηματοδοτεί το Κέντρο "Κοραή" , του επίσης χαμογελαστού παραγωγού ιστορικών τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ Μάικλ Γουντ και του διευθυντή του Ελληνορωμαϊκού Τμήματος του Βρετανικού Μουσείου, αρμόδιου για τη φύλαξη των Μαρμάρων του Παρθενώνα δρ. Ίαν Τζένινς, καθοδηγητή της άκαμπτης άρνησης του Βρετανικού Μουσείου να μας επιστρέψει τα κλεμμένα Μάρμαρα. Σε άλλη φωτογραφία, στο ίδιο αφιέρωμα είδαμε την επίσης χαμογελαστή χρηματοδότρια του Κέντρου "Κοραή" Μάτη Έγκον με τον Έλληνα πρέσβη στο Λονδίνο.