ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΣΧΟΛΙΑ
Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα και οι "Τεμπέληδες της Εύφορης Κοιλάδας"

4 Φεβρουάριος 2019

Το ότι δεν ασχολείται κανείς από ελληνικής πλευράς σοβαρά με το θέμα αποδεικνύεται πανεύκολα.

Κανείς από τους ακαδημαϊκούς, πολιτιστικούς, οικονομικούς, επικοινωνιακούς ή διπλωματικούς ενδιάμεσους στο πλέγμα των ελληνοβρετανικών σχέσεων δεν έδωσε ομιλία, δεν έγραψε άρθρο και δεν οργάνωσε συνέδριο, όπως τα πολλά που οργανώνουν, ουσιαστικά για την προώθηση διαπλεκόμενων, γκρίζων, ή ακόμη και παράνομων συμφερόντων, για τα Μάρμαρα. Στο πλέγμα αυτό συμπεριλαμβάνονται, εννοείται, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Βρετανίας και ασφαλώς οι πρεσβείες τους στην Αθήνα και στο Λονδίνο (αντίδραση για την "τιμή των όπλων" της τελευταίας σε υποτιμητική για την Ελλάδα πρωτοβουλία του Βρετανικού Μουσείου, απλώς επιβεβαιώνει τον κανόνα).

Τον κανόνα της αδιαφορίας επιβεβαιώνουν επίσης οι σχετικές ασθενικές δηλώσεις του προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου, η επί σημαντικό διάστημα εκκωφαντική σιωπή της Αθήνας στη δήλωση Τζέρεμυ Γκόρμπυν ότι θα επιστρέψει τα Μάρμαρα στην Αθήνα αν γίνει πρωθυπουργός της Βρετανίας, οι με το τσιγκέλι δηλώσεις της πρώην υπουργού Πολιτισμού Κονιόρδου όταν αποχαιρετούσε την καρέκλα της και του πρωθυπουργού Τσίπρα στη συνάντηση με τον Κόρμπυν, η παραδοχή στη συνέντευξή του στα ΝΕΑ του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου ότι δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας για το θέμα, η αδιάφορη στάση της Ελλάδας στην πρόκληση της έκθεσης Ροντέν-Μαρμάρων στο Βρετανικό Μουσείο κλπ.

Τώρα μας λένε ότι ο πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος θα  οργανώσει συνέδριο για την επιστροφή των Μαρμάρων την Άνοιξη στην Αθήνα, αλλά εμείς απαντάμε ευθέως ότι θα πρόκειται για ψηφοθηρική προεκλογική εκδήλωση και όχι για ειλικρινή πρωτοβουλία.

Πέρυσι λοιπόν, ο συγγενής πρώτου βαθμού στελέχους της ελληνικής πρεσβείας Λονδίνου και ιδρυτής του Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας το 2017, διόρισε αντιπρόσωπό του στο Λονδίνο επιχειρηματία που προσκαλεί Έλληνες τραγουδιστές στη Βρετανία και προσφέρει δωρεάν εισιτήρια εισόδου σε συγκεκριμένους "κολλητούς" του στη ελληνική πρεσβεία.

Από τότε όμως, ο ανωτέρω ιμπρεσάριος του Λονδίνου τα χάλασε με τον ιδρυτή του Ινστιτούτου και ακούγεται ότι οικειοποιήθηκε τον τίτλο του Ινστιτούτου για να κάνει καλύτερα τις δουλειές του στα κλαμπ της νύχτας. 

Έτσι φτάσαμε στο 2019, όπου βλέπουμε τον "εκλεκτό" της ελληνικής πρεσβείας Λονδίνου και σύμφωνα με πληροφορίες και του ελληνικού  υπουργείου Εξωτερικών, ιδρυτή του Ινστιτούτου, να αναθέτει την εκπροσώπησή του στη Βρετανία, τη δεύτερη κατά σειρά,  σε 23- χρονο, συμπαθή από πλευράς εμφάνισης φοιτητή μουσικής, με τον οποίο μάλιστα υπέγραψε συμφωνητικό με τελετουργική διαδικασία που θύμιζε...υπογραφή συμφωνίας αγωγού πετρελαίου από πρωθυπουργούς, στο δημαρχείο του Κέιμπριτζ, όπου δήμαρχος είναι ο καλοκάγαθος Γιώργος Πίππας, κυπριακής καταγωγής.

Την τύφλα μας τη μαύρη...

Στο μεταξύ, πολύ πρόσφατα,  ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου έδωσε τη γνωστή συνέντευξη στα ΝΕΑ, όπου απέκλεισε την επιστροφή των Μαρμάρων, με αποτέλεσμα τότε, και μόνο τότε, να βάλουν τον Παυλόπουλο μπροστά για το προγραμματιζόμενο για την Άνοιξη συνέδριο στην Αθήνα, την ίδια στιγμή που οι αρμόδιοι εκπρόσωποι του ελληνικού κράτους και το Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας αδιαφορούν για τα ..."εγκόσμια", περίπου σαν τους "Τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας", της γνωστής ελληνικής ταινίας του 1978!

ΥΓ 1. "Ξεχάσαμε" επίτηδες την Βρετανική Επιτροπή Επιστροφής των Μαρμάρων με έδρα το Λονδίνο , γιατί θέλουμε να την "περιποιηθούμε " ιδιαιτέρως!

ΥΓ 2. Θα συνιστούσαμε στον ιδρυτή του Ινστιτούτου να αξιοποιήσει την φιλική σχέση μεταξύ της συγγενούς του πρώτου βαθμού που εργάζεται στην ελληνική πρεσβεία Λονδίνου και του εκπροσώπου της Ελλάδας στην Ουνέσκο, προκειμένου να πάρει "γραμμή" για το πώς θα μπορούσε να καμουφλάρει τα πολλά κενά του. Ο εκπρόσωπός μας στο Παρίσι είναι πασίγνωστος στους "παροικούντες εν Ιερουσαλήμ" για τη μαεστρία του να παρουσιάζει το άσπρο -μαύρο σε μακροσκελείς εκθέσεις του, από διαφορετική καρέκλα, πριν λίγα μόνο χρόνια.