ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΣΧΟΛΙΑ
Το δούλεμα με τα ενεργειακά συνεχίζεται

20 Δεκέμβριος 2018

Έκλεισε η συμφωνία για τον αγωγό EastMed - Μέσα στο επόμενο τρίμηνο οι υπογραφές - Μεγάλο και το αμερικανικό ενδιαφέρον

Γιώργος Φιντικάκης

(upd11:53)Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ κατέληξαν σε συμφωνία για τον αγωγό EastMed, κατά τη διάρκεια της 5ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται στη Μπερ Σέβα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυπριακά μέσα ενημέρωσης, η συμφωνία για τον αγωγό έκλεισε, ενώ πριν από την υπογραφή της θα πρέπει να τύχει πρώτα της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται να γίνει εντός του πρώτου τριμήνου του 2019.

Στη συμφωνία περιέχονται επίσης σημαντικές αναφορές και στο θέμα της ασφάλειας των υποδομών. Η συμφωνία έχει αποσταλεί στην Κομισιόν. Αρχές του χρόνου αναμένεται να πέσουν και οι υπογραφές.

Εξάλλου, την 1η Ιουλίου αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της η μόνιμη γραμματεία για συντονισμό των τριμερών μηχανισμών συνεργασίας, στη Λευκωσία.

Η δήλωση Τσίπρα
 
Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η τριμερής έχει θεσπιστεί σε «θεσμό στρατηγικού χαρακτήρα και στόχος είναι να εδραιώσουμε περιοχή ως περιοχή ειρήνης, ευημερίας, συνεργασίας και συνανάπτυξης, έχοντας επίσης στόχο το να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις, τους κινδύνους, τις απειλές. Να διακηρύξουμε ότι επιθυμούμε η περιοχή να είναι περιοχή συνεργασίας».
 
Πρόσθεσε ότι κατά τις συνομιλίες τους οι τρεις ηγέτες «δώσαμε έμφαση σε περιφερειακά θέματα, ζητήματα ενέργειας, έρευνας και καινοτομίας, ψηφιακής πολιτικής, κυβερνοασφάλειας και αγροτικής συνεργασίας.
 
Ο αγωγός EastMed», είπε, «έχει ιδιαίτερη γεωπολιτική αξία. Στόχος είναι να διασφαλίσουμε τη ροή ενεργειακών πηγών ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη. Στόχος είναι να συμπεριληφθούν και άλλες χώρες στο μέλλον με πηγές ενέργειας στην περιοχή. Δεν αποκλείουμε κανένα, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στη συνεργασία αυτή που έχει οικονομική, εμπορική και γεωπολιτική αξίa. Όσοι συνεργαστούμε για την κατασκευή του δρόμου αυτού ανοίγουμε και δρόμο για σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή».
 
Πρόσθεσε ότι η επόμενη τριμερής Σύνοδος Κορυφής θα γίνει στις αρχές του Φεβρουαρίου 2019, στην Κρήτη, κοντά στην Κνωσσό με ενδεχόμενη συμμετοχή αξιωματούχου από τις ΗΠΑ που στηρίζουν τις προσπάθειες και τη συνεργασία των τριών χωρών.
 
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη εξεύρεσης  δίκαιης και βιώσιμης λύσης η οποία περνά μέσα από την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση του κατοχικού στρατού, για την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και στο Αιγαίο, αλλά και του σεβασμού στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου εντός της ΑΟΖ της.

Νωρίτερα το energypress έγραφε:

Σαν ένα από τα τελευταία προπαρασκευαστικά βήματα, που θα βάλει τις βάσεις για να υπογραφεί η τελική διακρατική συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med, χαρακτηρίζουν διπλωματικές πηγές τη σημερινή 5η κατά σειρά τριμερή συνάντηση μεταξύ Νετανιάχου-Τσίπρα-Αναστασιάδη στη πόλη Μπερ Σαβά του Ισραήλ. Η τελική συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και Ιταλίας λέγεται ότι θα υπογραφεί σε επόμενη συνάντηση κορυφής, κάποια στιγμή μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019, όπως έχει δηλώσει πρόσφατα και ο ΥΠΕΝ Γ.Σταθάκης, ο οποίος συνοδεύει σήμερα τον πρωθυπουργό.

Στην ενεργειακή ατζέντα της τριμερούς, δεν περιλαμβάνεται σύμφωνα με πληροφορίες η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου- Ευρώπης, εφόσον ωστόσο τεθεί το θέμα, τότε όπως λένε ελληνικές πηγές, ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας θα επαναλάβει τη γνωστή ελληνική θέση, υπέρ της υλοποίησης του σκέλους Κρήτη-Αττική από την “Αριάδνη Interconnector”, θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ, παρά τις κοινοτικές ενστάσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο θέμα του East Med, δεν συντρέχουν ακόμη οι προϋποθέσεις προκειμένου οι τρεις ηγέτες να καταλήξουν σε διακρατική συμφωνία. Απλά στο Ισραήλ θα γίνει ένα βήμα παραπέρα, με μια κοινή διακήρυξη υποστήριξης του έργου, και προετοιμασίας για την επόμενη τριμερή, όπου μπορεί και να πέσουν οι τελικές υπογραφές.

Εδώ και καιρό πάντως υπάρχουν πληροφορίες για αυξημένο αμερικανικό ενδιαφέρον ως προς τον East Med, που θα μπορούσε να μεταφρασθεί ακόμη και με συμμετοχή των ΗΠΑ στο σχήμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην συνάντηση θα συμμετέχει ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ κ. Friedman και ενώ τις τελευταίες ημέρες είχαν υπάρξει πληροφορίες ακόμα και για το ενδεχόμενο συμμετοχής του αμερικανού υπ. Εξωτερικών Μ. Πομπέο.  

O αγωγός East Med, υπολογιζόμενου κόστους 7 δισ. δολαρίων, θεωρείται ο μεγαλύτερος σε μήκος και βάθος υποθαλάσσιος αγωγός στον κόσμο, ο οποίος και θα μεταφέρει τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Στόχος του είναι να μεταφέρει έως 20 bcm φυσικού αερίου τον χρόνο, με τις προβλεπόμενες ανάγκες της Ε.Ε. το 2030 να φτάνουν τα 100 bcm. Ο αγωγός, θα ξεκινά περίπου 170 χλμ. ανοικτά των νότιων ακτών της Κύπρου και θα εκτείνεται σε 2.200 χλμ. για να φτάσει τελικά στο Οτράντο στην Ιταλία, μέσω της Κρήτης και της ενδοχώρας της Ελλάδας.

Σε κάθε περίπτωση η υλοποίηση του έργου θα κριθεί από τις μελέτες βιωσιμότητάς  του αγωγού και την εκδήλωση επιχειρηματικού ενδιαφέροντος για ένα τόσο περίπλοκο τεχνικά εγχείρημα. Σημαντική παράμετρος είναι  φυσικά και οι ποσότητες φυσικού αερίου που θα εντοπισθούν στην περιοχή και για τον λόγο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία η επιτυχής κατάληξη των γεωτρήσεων της Exxon Mobil στην Κύπρο.

 Πηγή:energypress.gr