ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΣΧΟΛΙΑ
Υπάρχουν Έλληνες με βρετανικές εταιρείες περιορισμένης ευθύνης που συμμετέχουν στο παγκόσμιο ξέπλυμα μαύρου χρήματος;

28 Νοέμβριος 2018

Με αφορμή το τεράστιο σκάνδαλο του ξεπλύματος μαύρου ρωσικού χρήματος μέσω της Danske Bank στην Εσθονία, έρευνα αποκάλυψε ότι οι μεγαλύτεροι πελάτες της διεφθαρμένης αυτής τράπεζας, μαζί με τους Ρώσους, είναι εταιρείες περιορισμένης ευθύνης από την Αγγλία και τη Σκωτία οι οποίες πραγματοποιούν ξέπλυμα μαύρου χρήματος τεράστιου ύψους!

Έτσι, παρά τη λυσσαλέα αντίσταση του Σίτυ, η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζει νόμο ο οποίος θα αναγκάζει τις φαινομενικά αθώες αυτές εταιρείες  να παραδίδουν τα στοιχεία των δραστηριοτήτων τους για έλεγχο στο βρετανικό κράτος. Σύμφωνα με τον ισχύοντα βρετανικό νόμο οι εταιρείες και συνεταιρισμοί περιορισμένης ευθύνης δεν είναι υποχρεωμένες να αποκαλύπτουν τις δραστηριότητές τους , με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται για το ξέπλυμα μυθικών ποσών που  προέρχονται από παράνομη δραστηριότητα και φοροδιαφυγή.

Συνεπώς το ερώτημα είναι : ποιοι Έλληνες κάνουν τις δουλειές τους μέσω Βρετανίας;

Εμείς δεν το γνωρίζουμε , αλλά ξέρουμε ότι οι απανταχού της γης απατεώνες σπεύδουν να "ξεπλύνουν" την εικόνα και τη φήμη τους συμμετέχοντας με δωρεές, συνέδρια και ομιλίες σε δραστηριότητες πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, προσκαλώντας ιερωμένους να ευλογήσουν τις δημόσιες εμφανίσεις τους, ή φωτογραφιζόμενοι δίπλα σε διπλωμάτες.

Για να δούμε λοιπόν τι εξέλιξη θα έχει και αυτό το θέμα.