ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΣΧΟΛΙΑ
Όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος...

1 Νοέμβριος 2018

1. Το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Παρούσα ωστόσο ως απλή ακροάτρια ήταν η Ελληνίδα πρόεδρός του, στέλεχος γραφείου λόμπυ με πολύ ενδιαφέροντες πελάτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που δεν αποκαλύπτουν τα ονόματά τους. Ουδείς γνωρίζει επίσημα ποιοι είναι οι πελάτες αυτοί, με τι ασχολούνται, το είδος των υπηρεσιών που τους προσφέρονται, με ποιο κόστος, σε ποιους τομείς, κύκλους και χώρες, βάσει των νόμων ποιας χώρας, αν πρόκειται για δραστηριότητες που αφορούν φορολογικούς παραδείσους κλπ. Έντονα κυκλοφορεί πάντως η φήμη σε Λονδίνο και Αθήνα ότι μεταξύ των πελατών συγκαταλέγονται καπνοβιομηχανίες, φαρμακοβιομηχανίες, εφοπλιστικά συμφέροντα, τραπεζικά συμφέροντα, συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, στη Ρωσία κλπ.

2. Η Ελληνο-βρετανική οργάνωση "Ένωση Ελλήνων Τραπεζικών Βρετανίας", στελέχη της οποίας έχουν σχέση με τις  δραστηριότητες γνωστών ξένων funds, τραπεζών, οικονομικών οργανισμών, μελών χρηματιστηρίων κλπ. στην Ελλάδα, αλλά και τις δραστηριότητες ελληνικών τραπεζών, βιομηχάνων, επιχειρηματιών κλπ. στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη και στον υπόλοιπο κόσμο. Πρόεδροι της οργάνωσης διετέλεσαν ο άνθρωπος του Αντώνη Σαμαρά για τις ξένες επενδύσεις Νότης Μηταράκης και ο σημερινός πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, που είναι και βασικός χορηγός του Συμποσίου στο Ditchley Park. Ωστόσο, το σημαντικό στο θέμα είναι ότι τις δημόσιες σχέσεις της οργάνωσης εκτελούν άνθρωποι του ανωτέρω γραφείου λόμπυ, το οποίο ελέγχει το Ελληνο-βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο μέσω της συνεργάτιδάς του που είναι συμπρόεδρος του Επιμελητηρίου, σε συνεργασία προφανώς με την βρετανική πρεσβεία Αθηνών. Μάλιστα, οι πρώτες δημόσιες εκδηλώσεις που οργάνωσε σε συνεργασία  με τους Βρετανούς όταν ανέλαβε συμπρόεδρος, αφορούσαν τον Χρήστο Μεγάλου, χορηγό του Συμποσίου.

3. Ενώ ήταν παρών στο Συμπόσιο και μάλιστα ομιλητής ο Κέβιν Φέδερστοουν, πρόεδρος του ελληνικού ινστιτούτου "Ελληνικό Παρατηρητήριο" του London School of Economics, πλήρως απών ήταν ο Όθωνας Αναστασάκης, ο οποίος μέσω του ινστιτούτου SEESOX του St.Anthony's College της Οξφόρδης στο οποίο προεδρεύει, παρέχει υπηρεσίες στην βρετανική εταιρεία  λόμπι Oxford Analytica. Επίσης και αυτή η εταιρεία συμβούλων δεν αποκαλύπτει τα ονόματα των πελατών της, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν διάφορες φήμες. Με το ινστιτούτο αυτό έχει άμεση σχέση ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, άλλοι καθηγητές και πολλοί γνωστοί πολιτικοί και επιχειρηματίες της Ελλάδας.

Αίσθηση προκαλεί ο κατωτέρω κατάλογος των κορυφαίων στελεχών της ελληνικής ελίτ που στηρίζουν το SEESOX και τον Όθωνα Αναστασάκη, παρά την εξάρτησή του από την εταιρεία λόμπι Oxford Analytica.

Hellenic Advisory Board

SEESOX is happy to announce the formation of a Hellenic Advisory Board under the chairmanship of Nikolaos Karamouzis, Chairman of the Board of Directors, Eurobank Ergasias SA and Emeritus Professor at the University of Piraeus, Greece.

The Hellenic Advisory Board will have the following mandate:

  • Suggest sources of funding for the development and expansion of SEESOX’s research on Modern Greece;
  • ​Discuss the activities of the programme on Modern Greece for current and future academic years, and suggest suitable activities to advance the programme’s academic mission;
  • ​Serve as a liaison between the research communities at SEESOX, Greece and the Greek diaspora.

The Hellenic Advisory Board is composed of the following members:

CHAIRMAN
Nikolaos Karamouzis

Chairman Hellenic Bank Association (HBA); Chairman, Eurobank Ergasias SA; Emeritus Professor, University of Piraeus, Greece

MEMBERS (in alphabetical order)
Anastasakis Othon 

Director, SEESOX, University of Oxford
Apostolidis Kallissa 
Member of the Board of Directors, Corporate Social Responsibility, Raycap S.A.
Fragkiadakis Leonidas 
CEO, National Bank of Greece
Gortsos Christos 
Counsel to the BoD of the Hellenic Bank Association; Professor at the Law School of the National and Kapodistrian University of Athens
Karavias Fokion
CEO, Eurobank Ergasias SA
Konstantakopoulos Achilleas
Chairman and CEO, TEMES S.A. (Costa Navarino)
Madden David KCMG
Distinguished Friend of St Antony’s College, University of Oxford
Mytilineos Evangelos
Chairman and Managing Director, Mytilineos Holdings SA
Nicolaidis Kalypso
Professor of International Relations, University of Oxford
Papadimitriou Antonis
President, Onassis Foundation
Sarrigeorgiou Alexandros
Chairman and CEO at Eurolife ERB Insurance
Vassilakis Eftichios
Vice President, Aegean

Για να ολοκληρώσουμε όμως την ενημέρωσή σας, ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι υποστηρικτές του Κέβιν Φέδερστοουν και του "Ελληνικού Παρατηρητηρίου" του London School of Economics διετέλεσαν τα ίδρυματα Λασκαρίδη, Λεβέντη, ο ΟΠΑΠ, η Εθνική Τράπεζα Ελλάδας, η Ένωση Ελλήνων Τραπεζικών Βρετανίας, ο εκπρόσωπος της MIG στη Βρετανία, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η τράπεζα Eurobank, Ο Βασίλης Αποστολόπουλος του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών κλπ.