ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΣΧΟΛΙΑ
"George Clooney for President" ή "Amal Clooney for Prime Minister";

7 Απρίλιος 2019

"'Ημουν νιος και γέρασα" παρακολουθώντας τα διάφορα αστεία επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου για τα Μάρμαρά μας τα τελευταία 40 χρόνια, μου εκμυστηρεύτηκε φίλος που μόλις επέστρεψε από το Λονδίνο.

Τα πρώτα χρόνια μετά την πολιτιστική επίθεση της Μελίνας Μερκούρη μας έλεγαν ότι δεν τα επιστρέφουν γιατί η ατμόσφαιρα της Αθήνας είναι μολυσμένη και θα καταστραφούν. Σήμερα είναι μολυσμένο το Λονδίνο αλλά δεν βγάζουν τσιμουδιά.

Μας έλεγαν μετά ότι δεν έχουμε σωστό μουσείο για να τα εκθέσουμε με ασφάλεια  στην Αθήνα. Κατασκευάσαμε ένα από τα πιο όμορφα και ασφαλή μουσεία στον κόσμο και οι αρμόδιοι του Βρετανικού Μουσείου κατάπιαν τη γλώσσα τους.

Μας έλεγαν ότι δεν μπορούμε να τα συντηρήσουμε σωστά στην Αθήνα και όταν αποκαλύφτηκε ότι ο λόρδος Ντοβίν το 1937 τα κατέστρεψε με μεταλλικές βούρτσες και χημικά για να ...ασπρίσουν, έβαλαν την ουρά κάτω από τα σκέλια και πάλι δεν είπαν τίποτα.

Στη συνέχεια είπαν ότι τα απέκτησαν νόμιμα με φιρμάνι του Σουλτάνου,, αλλά αποδείχτηκε ότι είχαν μόνο μια ιταλική μετάφραση που εξασθένησε τη θέση τους.

Είπαν ότι τα Μάρμαρά μας αποτελούν παγκόσμια κληρονομιά και γι αυτό πρέπει να παραμείνουν στο Λονδίνο. Όταν άλλα μουσεία, ο Μακρόν, η Ουνέσκο κλπ. άρχισαν να επιστρέφουν αρχαιότητες στις χώρες προέλευσής τους, εξασθένησε και το επιχείρημα αυτό, αλλά πάλι άλλαξαν το τροπάρι τους.

Είπαν ότι δεν είναι σε θέση η βρετανική κυβέρνηση να πάρει απόφαση να τα επιστρέψει, αλλά βγήκε ο Κόρμπιν και δήλωσε ότι θα τα επιτρέψει στην Αθήνα αν εκλεγεί πρωθυπουργός.

Τώρα λένε ότι η παραμονή τους στο Λονδίνο δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες του μουσείου να συνδέουν μεταξύ τους τους διάφορους πολιτισμούς και δεν πρέπει οι κακοί Έλληνες να διακόψουν τη διαδικασία αυτή!

Είναι σατανικό παιδιά αυτό που σκέφτηκαν τα σαίνια του Βρετανικού Μουσείου.

Τα ελληνικά Μάρμαρα λέει, επιτρέπουν την κατανόηση των πολιτισμών του κόσμου και το πώς συνδέονται μεταξύ τους, άσχετα από το αν η σύνδεσή τους αυτή  πραγματοποιήθηκε μέσω εμπορικών συναλλαγών, συγκρούσεων, μετανάστευσης, κατάκτησης ή ειρηνικής ανταλλαγής.

Μας λέει δηλαδή ότι είναι δικοί του όλοι οι πολιτιστικοί θησαυροί που έκλεψε η Βρετανία από χώρες που κατέκτησε, καθώς και αυτοί που αγόρασε, χωρίς να λέει πόσο.

Μετά από αυτά, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι "Amal for Prime Minister"!